';
side-area-logo

Vakarózás, harapdálás – Miért csinálja ezt kedvencem?

Nálad is gyakori probléma, hogy sokat vakarózik kutyusod, vagy vadul harapdálja a farkát cicusod? Nyilván sejthetjük, hogy ennek oka a soha meg nem szűnő viszketés, amit, ha nem szüntetünk meg, fertőzésekhez, vagy más problémákhoz is vezethet. Azonban, nem olyan egyszerű megfejtenünk, hogy mi okozza ezt az égő viszketést kutyusunknál vagy a cicusunknál. Nagyon sok hozzá nem értő, csirkefehérje – allergiájára gondol először. Azonban a bőrbetegségekre specializálódott állatorvosok szerint a csirkefehérje – allergia egy túldiagnosztizált betegség.

Állandó vakarózás

Ha egy kutya folyton vakarózik és egy cica a farkát addig harapdálja, amíg ki nem hullik a szőrzete azokon a területeken, az egyértelműen az égő viszketés enyhítése céljából van.

A vakarózásnak nagyon sok oka lehet, de ha az állat csak alkalmanként vakarózik, az normális jelenség, ne essünk rögtön pánikba, nem kell felkeresnünk állatorvosunkat!

Ha azonban ez a vakarózás folyamatosan tart és kedvencünk nem hajlandó ezt abba hagyni, akkor foglalkoznunk kell a problémával. A probléma oka pedig sok féle lehet:

 • májrendellenesség
 • tetű
 • gomba
 • bolha
 • rühösség
 • szorongás
 • stb.

Leggyakoribb oka a vakarózásnak és a harapdálásnak mégis az allergiára. Dr. Linda Messinger – szakvizsgázott állatorvos, bőrgyógyász (Veterinary Referral Center of Colorado, Englewood) szerint a fülproblémáknak is általános okozója az allergia.

Mik a tünetek?

Az állatoknál az allergiák leggyakoribb tünete a viszketés, amelyet mi gazdik, kedvencünk vakarózásából, nyaldosásából, kaparásból és harapdálásából veszünk észre. Ez a viselkedés sajnos nyílt sebhez vezethet, amelyekben gyorsan megtelepszenek a gombák és a baktériumok, amiből fertőzés alakulhat ki.

Macskáknál gyakori, hogy képesek kihúzgálni szőrzetüket foltokban, szemeik környékén, lábaikon vagy füleiken. Kutyák pofájukat mancsukhoz, a padlóhoz vagy a bútorokhoz dörzsölik.

Hogyan kezelhetjük?

Nincs gyógymód az allergiára, ez sajnos egy életen át tartó probléma, ami az állat öregedésével nagyobb is lehet, de kezelési módok léteznek, amelyekkel enyhíteni lehet a viszketést.

Először ki kell tisztítani a sebeket, ezután pedig meg kell szüntetni a szervezet érzékenységét az allergiát kiváltó anyagra.

Ha megtaláljuk a viszketés okát, akkor a problémát is könnyebben megszüntethetjük. Ha az állat allergiás, akkor az ok meghatározása segíteni fog a kezelésben.

Allergia típusok

A kisállatoknál négy típusa van az allergiáknak:

 • bolha
 • étel
 • atópiás
 • kontakt

Bolha allergia

A bolha allergia a kutyáknál és a macskáknál is az egyik leggyakoribb allergia. A kiváltó ok, a bolha csípését követő bolhanyálban lévő fehérje. Ez a fehérje a csípés után a bőrben marad és kiváltja az allergiát.

Atópiás allergia

Az atópiás vagy inhalációs allergia a második leggyakoribb allergia a kutyáknál, macskáknál pedig a harmadik. Tulajdonképpen az állat a levegőből lélegzi be az allergén anyagot és előidézi az atópiás allergiát.

Ezek az anyagok lehetnek például:

 • penészgomba spórák
 • dohányfüst
 • pollenek

Dr James Jeffers szakvizsgázott állatorvos bőrgyógyász azt mondja, hogy ha egy állat érzékeny a pollenekre, akkor az allergiás tüneteket fog produkálni, még akkor is, ha lakásban tartjuk. A levegőben szálló anyagok berepülnek a házba, és ezt a légszűrő sem tudja megakadályozni.

Az atópiás állatoknál előfordulhat légzési probléma is, pl köhögés, prüszkölés, leggyakrabban azonban a viszketés alakul ki náluk. Vannak kutyafajták, amelyeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki atópiás allergia. Pl.: terrierek, Labradorok, Dalmaták és Golden retriverek.

Az étel allergia a második leggyakoribb betegség a macskáknál és harmadik a kutyáknál. macskáknál a leggyakoribb élelmiszerek, amelyek allergiát váltanak ki, a következők:

 • marhahús
 • hal
 • tej
 • tojás

Kutyák esetében pedig ezek:

 • szója
 • csirke
 • tej
 • kukorica
 • búza
 • tojás

Sok állat, amelyik tápanyag allergiában szenved, hányhat és hasmenése is lehet.

Kontakt allergia

A kontakt allergia nem más, mint az allergiát kiváltó fizikai anyaggal történő érintkezésre való reakció.  Ez az allergia nem túl gyakran fordul elő kutyáknál és macskáknál, de előfordulhat. Ezek az allergének pl.: fű, gyapjú és a műanyag. Jeffry szerint létezik egy úgynevezett „műanyagtól bőrgyulladás.” Ez egy olyan irritáció az orron, amelyet egy  –  a műanyag etetőtálon vagy itatótálon – található antioxidáns okoz. Nem egy gyakori jelenség, de sok macska allergiás lehet a macskaalomra is. A kemikáliákkal történő érintkezés miatt kialakult allergia, pl tisztító folyadékok, viasz, szőnyeg tisztítók és műtrágyák nagyon ritkán fordul elő, de mégis ezek az anyagok potenciálisan toxikusak, ezért tanácsos ideiglenesen távol tartani kedvenceinket a takarított helytől.

Szezonális viszketés

Sok allergiás probléma köthető szezonális változásokhoz. Tavasszal a fákról származó pollenek szénanáthát okozhatnak, minek tünete elsősorban a viszkető bőr. Nyáron a szúnyogok és legyek is okozhatnak allergiát, rengetegen vannak ebben az időszakban. A füvek és a virágok pollentermelése nyáron közismert. Ősszel pedig a késői virágzású növények váltják ki az allergiát.

A bolhák tavasztól őszig, de vannak országok, ahol egész évben okozhatnak allergiaforrást.

A DIAGNÓZIS

A vakarózásnak és a szőrhullásnak sokféle oka lehet. A probléma lehet endokrin eredetű, de autoimmun betegség is lehet vagy valamilyen fertőzés és az élősködők okozta probléma.

Nem egyszerű kinyomozni a probléma pontos okát, még egy állatorvos sem biztos, hogy megtudja mondani. Ilyenkor valószínűleg beutalhatja az állatot, egy bőrspecialistához (dermatológus) aki már pontosan meg tudja állapítani a probléma okát.

Ha a szakember allergiára gyanakszik, első kérdése valószínűleg az lesz, hogy használsz – e valamilyen bolhairtó szert? A bolha által okozta allergia a leggyakoribb és a legkönnyebb kezelni is. Ha egy kutya vagy macska bent él a lakásban, az egyáltalán nem zárja ki a bolhát. Bármilyen módon bekerülhet ez a kellemetlen élősködő a lakásba, akár egy ruhadarabon keresztül is.

Ha a bolhaallergiát és a szezonálisan előforduló problémát kizártuk, jöhet az ételallergia kivizsgálása. Az étel allergia nem köthető évszakhoz. Az állat bármelyik életszakaszában jelentkezhet míg az atópiás allergia rendszerint 1-5 éves kor között. A tápanyag allergia típus az elsők között szerepel az allergiák listáján, ha az állat bőrproblémái 6 hónapos kor előtt vagy 5 éves kor után lépnek fel.

Tesztelés

Ennek az allergiának a tesztelése egy 10 hétig tartó eliminációs diéta. Ebben az időszakban olyan étrendre fogjuk az állatot, amelyben korábban nem fogyasztott fehérjék és szénhidrátok vannak jelen. PL.: kacsa, szarvas és burgonya stb. Ezeket állatorvosok javasolják és kiskereskedelmekben beszerezhetőek.

Ha a viszketés legalább a felére csökken, akkor feltételezhető, hogy az allergiát egy vagy több táplálék összetevő is okozhatja. Ezt meg kell erősítenünk úgy, hogy ismét a régi tápot adjuk neki, hogy visszatér – e a viszketés. Ezután ki kell választani egy gyanúsnak vélt tápanyagot a régiek közül, és ezt adni az állatnak egy hétig. Ha előjön a probléma, akkor pontosan megtudjuk határozni az allergén anyagot. Ha nem, kezdjük elölről az egészet, majd megint egy hétig adjuk neki azt az összetevőt, ami a második gyanús allergén anyag és így tovább, addig, amíg nem bizonyosodtunk meg a bűnös anyagról.

Amíg a tesztelés zajlik tápanyag – allergiára, nem szabad az állatnak jutalomfalatot, rágható gyógyszert, asztali maradékot, vagy marhabőrből készült rágókákat, csontokat, mert ezek is tartalmazhatnak allergén anyagot.

Az atópiás allergia tesztelését az állatorvos fogja elvégezni szakszerű módon. Intradermális allergiatesztet vagy bőrreakciós tesztet hajtanak végre, amely során egy borítéknagyságú leborotvált területre potenciális allergéneket fecskendeznek, és ha valamelyik anyagra allergiás az állat, akkor gyulladásba jön a fecskendezett terület.

Szükséges –e változtatni az étrenden rendszeresen?

Szakértők nagy része egyet ért abban, hogy a rendszeresen változtatott étrenddel sem előzhető meg az, hogy egy bizonyos összetevőre az állat allergiás legyen.

Daniel O. Morris Pennsylvániai Egyetem állatorvosa azt mondja, hogy ha egy állat genetikailag hajlamos, hogy kialakuljon az allergia arra, amit eszik, akkor az ki is fog alakulni.

Azt javasolja, hogy az állat 1 vagy 2 éves koráig ne változtassunk az étrendjén, mert a kutyák táplálék – allergiája a korai időszakban fejlődik ki, ezért nem érdemes kitenni a szervezetet túl sokféle összetevőnek.

Ebben a korban a bélfal még nem teljesen alakul ki, így a szükségesnél több fehérjemolekula szívódhat fel, amelyre az immunrendszer túlzottan reagál. E miatt allergiás tüneteket produkál a szervezet.

Ha pontosan tudjuk, hogy melyik összetevőre allergiás az állat, akkor gondosan olvassuk el az összetevők listáját, de ne csak a fő szereplőket, hanem a lista végét is!

Forrás: FDA Office of Public Affairs

Akciós csomagjaink

Kattints a képre a részletekért!

Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIN
 • Pinterest
Share
Tagged in
Leave a reply